Monday, June 07, 2021

Faşizm, ortak zemin arayarak durdurulamaz!

 

ABD’de büyük sermaye ve çalışanlar, ekonomik gelişmelerden hoşnut görünüyorlar. The Wall Street Journal, enflasyon riskine rağmen, “Ekonomik toparlanma burada. Daha önce gördüklerinize benzemiyor” diyor. Ancak Demokratik Parti tabanında, sol çevrelerde, 2022 seçimlerine ilişkin kaygıları giderek artıyor. 

Bu çelişkili durumun arkasında iki etken var. Birincisi, Cumhuriyetçi Parti (GOP) hızla “süreç olarak faşizmin” partisine dönüşüyor. İkincisi, Biden programını uygulamaya koyarken GOP’deki bu değişimi görmezden gelerek ülkedeki kutuplaşmayı tedavi etmek adına, GOP ile birlikte davranmaya çalışırken vakit kaybediyor; iş çevrelerini ve çalışanları kaybetme riski artıyor.  

(...)

bir habere göre Trump, ağustos ayında, Yüksek Hâkimler Kurulu’nun da yardımıyla başkanlığa döneceğine inanıyor. Adam, adeta “sürgündeki başkan” havasında.  

Kongre’de onaylanmış bir başkanlığın değişmesi söz konusu değil ama bu fantezi, ABD’yi “şeytana tapan pedofil ve çocuk ticareti yapan, küreselleşmeci bir kliğin” yönettiği, “yaklaşan fırtınanın” bunları temizleyeceği inancıyla, GOP tabanına giderek daha fazla hâkim olan QAnon hareketinin beklentileriyle uyumlu. Trump’ın iddiası da ağustos ayında gerçekleşmeyince, taraftarlarının düş kırıklığını, öfkesini, şiddet eğilimini artırmaya aday.

(...)

Yazının tamamını okumak için tıklayınız

No comments: