Monday, May 06, 2019

Venezüella’da bir trajik-komedi

Venezüella’da bir darbe girişimi daha “bang” diye parladı, “fıss” diye söndü. 
Kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido yine, halkı isyana, orduyu darbe yapmaya çağırdı. Muhalefetin ev hapsindeki lideri, Lopez serbest kalarak “harekete” katıldı, bazı orta düzey subaylar, olaydan habersiz erleri peşlerine takarak bir “hareket” başlattı, gizli servisin başı General Figuero harekete” katıldı. Bu sırada: 
Trump’ın güvenlik danışmanı Bolton: 54 ülke Guaideo’yu tanıdığı için darbesayılmaz”. 
ABD Dışişleri Bakanı PompeoMaduro uçağa binip kaçmak üzere”…gerekirse askeri müdahale; Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’u arayıp “siz karışmayın”… 
Lavrov: anlatıkları gerçeküstü bir hikâye gibi”. 
Cuma günü, Guaido hâlâ sokaklardaydı, Lopez, İspanya Konsolosluğu’na sığınmıştı, Gen. Figuero’yu gören yoktu. Bunlar işin komedi tarafı.
Trajik olan ise derin ekonomik kriz bir insanı felakete dönüştü. Daha çok emekçilerin, yoksul halkın yararlandığı sağlık hizmetlerindeki ilaç, malzeme kıtlığı can kaybına yol açıyor. Dükkânlarda besin stokları hızla eriyor, açlık yayılıyor, komşu ülkelere göç devam ediyor. 
Bunların faturasını, “Bolivarcı” (isim bulmakta zorlanıyorum) rejimi devirmek isteyen Venezüella burjuvazisini, toprak sahiplerini desteklemek için ABD’nin uygulamaya koyduğu yaptırımlara, Guaido’yu destekleyen ülkeleri düşünerek, “emperyalizme” çıkarmak olanaklı. Ancak, yeterli değil! 


(...)

yazının ntamamını okumak için tıklayınız

No comments: