Monday, September 07, 2020

ABD’de ‘Kırmızı Pazartesi’ gibi seçimler

The New York Times’da bir yorum, ABD başkanlık seçimleri için, “bu seçimlerin sonuçlarını kimse öngöremez” diyordu. Ben farklı düşünüyorum. Trump seçimleri kazanmazsa sonuçları tanımayacağını açıkladı, “çalmaya” yönelik adımları atmaya başladı.

Bir toplumsal kabarma olmazsa, Demokrat Parti’nin adayı Biden ve yardımcısı Harris bu seçimleri açık farkla kazanamayacaklar. Trump sonuçları kabul etmeyecek; bir anayasal kriz patlak verecek, “süreç olarak faşizm” güçlenecek. Trump o gece, bütün sonuçlar belli olmadan, “yandaş” medyanın yardımıyla “Atı alıp Üsküdar’ı geçmeye kalkarsa” sokaklarda yükselecek tepkilere karşı, yerel ve federal güvenlik güçleri, onların yanında ırkçı, faşist milisler şiddet kullanmaya başlayınca, “süreç olarak faşizm” güçlenecek.

Yeğinleşen bileşenler

Başkanlık seçimlerine giderken, genel olarak “Emek Günü” (eylülün ilk pazartesisi) ertesinde “resim” berraklaşmaya başlar. Şimdi resmin kimi bileşenlerinin yeğinliği giderek artıyor. (1) Biden-Harris ikilisinin seçimleri açık farkla kazanma olasılığı hızla geride kalıyor.

(...)

Yazının tamamını okumak için tıklayınız

No comments: